Fortsätt till huvudinnehåll

Vad är det som driver mig? Om träningsmotivation och sånt

Träningen gör mig tryggare, gladare och starkare i vardagen

Jag möts ibland av kommentarer och frågor som "hur orkar du träna?", "hur behåller du motivationen?" och "vad är det som driver dig att komma ut?" Svaret på dessa frågor är lika enkelt som svårt - det är nämligen bara att göra!

Att bara göra. Finns det något ord som kan vara så känsligt som ordet bara? Det som är bara för mig kan vara helt oöverstigligt svårt för dig, och tvärtom såklart. Men faktum är att när det kommer till min motion så är det något som jag faktiskt bara gör. Numera ska tilläggas, det har inte alltid varit så. Det har blivit en vana att jag ska röra på mig efter jobbet och på lediga dagar, och eftersom jag dessutom tycker att det är roligt så är det något som jag ofta dessutom längtar till. En del liknar motionsvanor vid att borta tänderna - det är något som en bara gör - men jag tycker ändå inte riktigt att det är samma sak. Jag längtar i varje fall sällan efter att borsta tänderna och inte tycker jag att det är särskilt roligt heller, det är mer ett nödvändigt ont. För min del ligger likheten mer i att båda aktiviteterna är en vana, en etablerad rutin.

"Motivation is what gets you started. Habit is what keeps you going"
Jag har skrivit om det här förut med olika vinklingar, bland annat i inlägget Motivation och vanor från 2016, där citatet ovan finns med. Men sedan är det för mig precis som för många andra, det är väldigt enkelt att komma ur fas och tappa en rutin eller god vana. Hur många känner inte igen sig i att en har börjat träna, kommit igång rätt bra och kört på ett par veckor, precis kommit över tröskeln där det har känts svårt men nu går det ganska lätt att faktiskt ta sig ut på passen - då slår förkylningen till. För egen del är förkylningar mycket sällsynta men istället uppstår andra grejor som gör att jag får flera dagars träningsuppehåll, exempelvis långa och krävande jobbresor med arbete från tidig morgon till sen kväll, då prioriterar jag alltid sömn före träning och kommer således ur min motionsrutin.

För att börja om krävs absolut ett visst mått av ny motivation. Den hittar jag i att jag nu för tiden har ett väldigt starkt varför kopplat till min träning. Jag vet varför jag vill vara en tränande person och jag vet väldigt väl vad träningen gör för mitt välmående i både kropp och knopp. Det gör att en omstart för mig numera inte är särskilt jobbig den heller även om jag kan få tvinga mig själv till det första passet, som i inlägget Motion måste inte alltid vara roligt. Sedan kommer det mesta av sig själv igen. När jag inte motionerar blir jag en tröttare, surare och mentalt svagare version av mig själv. En person som ser mer hinder än lösningar. En person som får ont i kroppen både här och där (beror det på åldern...?). Att motionera får mig att orka vara den jag vill vara och orka göra det jag vill göra. För faktum är att typ 98% av min tid är vardag. Tid då jag inte går runt i de färgglada kläder som du ser i den här bloggen. 98 % av min tid går åt till helt vanliga saker som att sova, äta, jobba, umgås och att bara vara. Motionen gör mig helt enkelt tryggare, gladare och starkare i vardagen, och det är vad som driver mig.

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Tvära kast från helg till vardag, från land till stad

Idag är det tisdag fast måndag liksom. Är du också snurrig efter långhelgen? Jag känner mig inte alls med. Att jag så sent som igår morse skrotade runt i underställ för att sedan sitta ute i skalplagg och grilla lunch över öppen eld känns helt avlägset när jag idag "snajsar" runt i kavaj. Jag körde ner till Stockholm igår kväll och kom fram till lägenheten på Telefonplan lagom till midnatt, för att jobba här den här veckan. En vända till Finland ska också hinnas med innan det blir helg och det är dags för den där halvmaran du vet. Min syster frågade i helgen om det verkligen var så smart att springa den när jag är så, med mina mått mätt, otränad. Det är det kanske inte men vad sjutton, har jag betalat för´t så nog ska jag se till att få valuta för pengarna tänker jag.
Sedan har vi det här med aprilvädret. Jag tycker att efter påsk så är det officiellt vår, så ungefär så tänkte jag när jag packade resväskan och drog söderut. Det gick fel redan när jag närmade mig Uppsala i n…

Kickar igång cykelsäsongen 2017

Dåligt flås och trött i baksida lår, det skulle kunna vara en bra sammanfattning av gårdagens cykling. Härligt och förfärligt, en helt annan. Härligt som i att solen sken och vinden var i det närmsta stilla, men också den typiskt våriga doften på sina ställen. Det som göms i snö och det där du vet. Det luktar som en blandning av lera och hundbajs både här och där. Jag överdriver förstås när jag använder ordet förfärligt, men det rimmade på härligt så det kom liksom ut lite av sig självt.

Nu lät jag kanske lite negativ i min beskrivning av träningen men på det stora hela så var det faktiskt ett grymt gött pass! Det känns bra att ha kommit igång med cyklingen, om denna enda gång i cykelkläder verkligen räknas som att vara igång, men ändå. Det märktes tydligt att jag är ovan. Jag var fortfarande rätt öm i sittbenen efter cykelpendlingen på måndagen, alltså sex dagar senare, men det var mest i början som jag tänkte på det. Jag tog det lugnt, har fortfarande lite sviter i luftrören även om…

Freaking friyeey!

Ofta rusar mina veckor på och jag hinner knappt förstå att det är fredag förrän jag är mitt inne i den. Fredagsfeeling vaddå liksom? Eftersom jag sällan hängt med på att det blivit fredag så har jag definitivt sällan fått några fredagskänslor. Därför har jag bestämt mig för att jag just idag, när jag faktiskt råkar ha väldigt bra koll på vilken dag det är, ska passa på att fira fredag hela dagen. Alltså jag ska såklart jobba, men jag tänker försöka mig på att vara mer medveten liksom. Ähhh, nu blev det flummigt känner jag och svårförklarat, men va sjutton. Det är inte alltid så lätt att hitta orden.

5 saker som jag ska göra idag!Jobba! Har bland annat två möten som jag ser fram emot. Träna! Borde cykla men det ser kallt ut. Kanske springer en vända i stället. Det är inte så noga för mig exakt vad det blir, bara att det blir någon form av motion. Äta gott! Har pizzarester i lunchlådan och i kväll lutar det åt bland annat rödbetor och chevre.Försöka vänja mig vid åsynen av mina neonoran…